Δράση κοινωνικής ευθύνης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και Κύπρου,με δωρεά πυροσβεστικού οχήματος στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας

Εκδόθηκε από

10/08/2023 17:39

arxaia olympiaΣε μια σεμνή τελετή,πλούσια όμως σε συμβολισμούς και μηνύματα ,αλληλεγγύης,προσφοράς,σεβασμού του πολιτισμού μας και έμπρακτης προστασίας των αρχαιοτήτων μας,η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ,παρέδωσαν σήμερα στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας ένα πυροσβεστικό όχημα,για τη φύλαξη του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός ανάφερε:

<<Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, στο πλαίσιο του κοινωνικού τους ρόλου, πραγματοποίησαν σήμερα δωρεά ενός πυροσβεστικού οχήματος άμεσης επέμβασης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την αντιπυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας καθώς και των λοιπών χώρων αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έλαβε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία. Σε συνέχεια των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων του δικηγορικού σώματος συγκεντρώθηκαν χρήματα από δωρεές των Δικηγορικών Συλλόγων και μεμονωμένων δικηγόρων Ελλάδος και Κύπρου. Τα χρήματα διατέθηκαν για την αποκατάσταση πληγέντων στην Αττική, για την διενέργεια εργασιών αναδάσωσης στην Εύβοια, ενώ στην Ηλεία προκρίθηκε ως αναγκαία η προμήθεια πυροσβεστικού οχήματος που θα βρίσκεται πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας και θα έχει την δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής επέμβασης.

Το δικηγορικό σώμα θα συνεχίσει, με αίσθημα ευθύνης να επιτελεί εμπράκτως

τον κοινωνικό του ρόλο, όπως άλλωστε πράττει διαχρονικά.>>

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος,αρχικά στην ομιλία του επεσήμανε :" Η δωρεά αυτή αποδεικνύει ότι οι δικηγόροι παραμένουν πάντοτε ένα ενεργό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, δέκτες των μηνυμάτων που εκπέμπονται από όλες τις πλευρές της και πρόθυμοι να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε περίσταση κριθεί αυτό απαραίτητο.
Αποδεικνύει επίσης ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι, που αποτελούν σταθερά τη μόνη υπεύθυνη έκφραση του δικηγορικού σώματος έχοντας εκ του νόμου επωμιστεί αυτοί και όχι ποικιλώνυμα άλλα σωματεία την νόμιμη εκπροσώπησή του, είναι σε θέση να αναλαμβάνουν και να υλοποιούν πρωτοβουλίες που εκτείνονται πέραν των ορίων των στενών συνδικαλιστικών καθηκόντων τους αναλαμβάνοντας το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί. Αποδεικνύεται δε ότι την ώρα που οργανωμένες δομές της πολιτείας αδυνατούν να επιτελέσουν το υπηρεσιακό τους καθήκον, υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν να φέρνουν
σε πέρας τις αποστολές που αναλαμβάνουν δικαιώνοντας πλήρως το θεσμικό ρόλο που έχουν και αυτόν που διεκδικούν." Στη συνέχεια της ομιλίας του εξέφρασε ως πολίτης της Ηλείας τις ευχαριστίες του προς όλους τους συναδέλφους και όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους που με τις δωρεές τους συνέβαλαν στην συγκέντρωση χρημάτων που απαιτήθηκαν για το σκοπό αυτό. Ο κ Δημητρουλόπουλος τόνισε ότι «επιβεβαιώθηκαν έτσι για άλλη μία φορά οι ακατάλυτοι δεσμοί μεταξύ των δύο δικηγορικών κοινοτήτων του Ελληνισμού που αναδείχθηκαν και κατά την τελευταία κοινή μας Ολομέλεια στην Λευκωσία και διατηρούνται ασφαλώς ενεργοί και με τους ιδιαίτερους δεσμούς μεταξύ Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και Κύπρου». Τέλος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας εξέφρασε την χαρά για την παρουσία τόσο πολλών Προέδρων και εκπροσώπων Δικηγορικών Συλλόγων από διάφορα μέρη της χώρας στην σημερινή εκδήλωση. «Γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας ότι η χρόνια συμπόρευση μας στους αγώνες του δικηγορικού σώματος και στις προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική δικαιοσύνη έχουν σφυρηλατήσει μεταξύ μας ισχυρούς δεσμούς αγάπης , εκτίμησης και σεβασμού που αποτελούν τη βάση της θεμελίωσης και μιας προσωπικής φιλίας με καθέναν από εσάς που μου επιτρέπει να είμαι σήμερα ιδιαίτερα ευτυχής για την εδώ παρουσία σας» ανέφερε ο κ.Δημητρουλόπουλος στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου,Χρήστος Κληρίδης είπε: «Είμαστε και θα είμαστε Έλληνες». Στην Ελλάδα οφείλουμε τα πάντα και αυτή η δωρεά είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ο Παγκύπριος Δικηγορικός σύλλογος. Όταν υπάρχει φωτιά στην Ελλάδα η Κύπρος πονάει περισσότερο . Οφείλουμε τα πάντα στην Ελλάδα, την καταγωγή μας, την θρησκεία μας. Αυτό το μικρό δώρο ελπίζουμε να φανεί χρήσιμο αλλά να μη βρεθεί ποτέ ανάγκη για να χρησιμοποιηθεί.>>

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων: Πειραιά,Ηλίας Κλάππας,Αμαλιάδας Θεοδόσης Αθανάσιος,Άρτας Νικολάου Μιχαήλ,Έδεσσας Λεμονιά Γαϊσίδου ,Θήβας Σωτηρία Μανάρα Μαυράκη ,Καλαβρύτων Ανδρέας Οικονόμου ,Καλαμάτας Κωνσταντίνος Μαργέλης,Κιλκίς Ευρώπη Αρτόγλου ,Κορίνθου Παναγιώτα Επιβατινού ,Κυπαρισσίας Αθανάσιος Πετρόπουλος,Λαμίας Αθανάσιος Μακρυγιάννης,Μεσολογγίου Χρήστος Παίσιος,Ναυπλίου Δημήτρης Ορφανός και Τρίπολης Δημήτρης Κωστόγιαννης. Παρευρέθηκαν επίσης οι αντιπρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Πάτρας και Σπάρτης Θεοφάνης Παναγιωτάκης και Στέφανος Βρεττάκος αντίστοιχα ,και ο Γιάννης Σπίνος εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι:Πρόεδρος πρωτοδικών Πατρών :Ελένη Μποσιωλη-Δημητρουλοπούλου ,Πρόεδρος Πρωτοδικών Πανωραία Σπανού,Ανακρίτρια Ηλείας: Αικατερίνη Μπελδέκου Διευθύντρια Δασών Ηλείας: Αγγελική Τσάκωνα. Βουλευτής Ν.Δ. Ηλείας Διονυσία -Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας:Βασίλης Σολδάτος Δασάρχης Ηλείας Παναγιώτης Καρράς. Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αρχαίας Ολυμπίας:Βασίλης Αρβανίτης και ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.Αθανάσιος.Το πυροσβεστικό όχημα άμεσης επέμβασης θα χρησιμοποιείται για την αντιπυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας αλλά και οποιουδήποτε χώρου αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος κριθεί αναγκαίο από την οικεία Εφορεία.

Η δωρεά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το 2021 κυρίως την Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία.Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής συγκεντρώθηκαν χρήματα από δωρεές μεμονωμένων δικηγόρων αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ενώ καθοριστική υπήρξε η οικονομική συμβολή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και του Συλλόγου συνταξιούχων δικηγόρων. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν για την αποκατάσταση πληγέντων στην Αττική, για την διενέργεια εργασιών αναδάσωσης στην Εύβοια, ενώ στην Ηλεία προκρίθηκε ως αναγκαία η προμήθεια ενός πυροσβεστικού οχήματος που θα βρίσκεται πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας και θα έχει την δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής επέμβασης με σκοπό την κατάσβεση της πυρκαγιάς κατά τις πρώτες στιγμές μετά την εκδήλωσή της πριν αυτή λάβει μεγάλες διαστάσεις.Οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με την συστηματική συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας εκ μέρους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και ήδη από φέτος τον Ιούλιο το πυροσβεστικό όχημα έχει τεθεί στην διάθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και έχει ενταχθεί στον αντιπυρικό σχεδιασμό που προβλέπεται για τον αρχαιολογικό χώρο.Η πρωτοβουλία αυτή ολοκληρώθηκε σήμερα με την τυπική παράδοση του οχήματος στην αν. Προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας και εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού,Αθανασία Ράλλη.

 

 

 

olympia
olympia
olympia
olympia
olympia
Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας