Στα δικαστήρια οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά των άδικων και εξοντωτικών τεκμηρίων φορολόγησης

Published on

04/06/2024 09:48

**

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων διοργάνωσε σήμερα Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα τη δικαστική προσφυγή κατά του ν. 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ένα ιδιαίτερα επαχθές και άδικο μέτρο, που οδηγεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, στον αφανισμό χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Στην Συνέντευξη Τύπου εισαγωγικές ομιλίες εκ μέρους των διοργανωτών φορέων έκαναν οι: Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Θύμιος Λυμπερόπουλος, Πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών ΤΑΧΙ Αττικής, Μιχάλης Πόλυγγερ, Πρόεδρος Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, Μαρία Μπρουζούκη, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Δημήτριος Μουλιάτος, Πρόεδρος Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτών Λαϊκών Αγορών και Βασίλειος Κατσίκης, μέλος ΔΣ της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος.Παρέστη ο Απόστολος Ντάλλας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής.

Τις θέσεις των κομμάτων επί του θέματος ανέπτυξαν οι κ.κ. Στέφανος Κασσελάκης, Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημήτριος Μάντζος, Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και Δημήτρης Τζανακόπουλος, βουλευτής της Νέας Αριστεράς. Παρέστη ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς.

Κοινός τόπος όλων, η αντίθεσή τους στον τεκμαρκτό υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, που οδηγεί στην οριζόντια και άδικη φορολογική επιβάρυνση.

Ο εκπρόσωπος της ομάδας νομικής υποστήριξης Ανδρέας Τσουρουφλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέπτυξε τις νομικές πρωτοβουλίες της Συντονιστικής Επιτροπής για την δικαστική προσβολή του νέου φορολογικού νόμου. Κατ’ αρχάς, ενημέρωσε ότι θα προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης η υπ’ αριθ. Α1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καθώς και των ειδικότερων θεαμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 και η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

Οι επικαλούμενοι λόγοι ακύρωσης είναι ιδίως:

1. Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει.

Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

2. Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

3. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ' άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες – μέλη των φορέων που απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή σχεδίων/υποδειγμάτων ενδικοφανών προσφυγών προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και ακολούθως θα διανεμηθούν υποδείγματα προσφυγών ενώπιον των αρμοδίων Διοικητικών Πρωτοδικείων.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών - Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων αποφάσισε να προτείνει στα μέλη της Πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα και τις δραστηριότητές τους την 17.6.2024, ημέρα κατάθεσης της προαναφερόμενης αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκέντρωση – εκδήλωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

FOTO_01
FOTO_02
FOTO_03
FOTO_04
FOTO_05
Bar-Elections
Portal redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας