Συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Εκδόθηκε από

08/09/2020 14:37

**

 Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με τη συμμετοχή του Προέδρου της, Δημήτρη Βερβεσού και των μελών της Ευστάθιου Κουτσοχήνα, Γεώργιου Σταματογιάννη, Αθανάσιου Μακρυγιάννη, Χρήστου Παίσιου, Αθανάσιου Ζούπα, Δημητρίου Δημητρουλόπουλου, Νικολέττας Μπασδέκη, Γεωργίου Καλούδη και Παναγιώτη Καρίπογλου, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, με αντικείμενο το νομοσχέδιο του Υπουργείου “Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις”, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Από την πλευρά της Συντονιστικής Επιτροπής επισημάνθηκε κατ’ αρχάς ότι ο Υπουργός πράγματι, όπως είχε δεσμευθεί στη Βουλή, συμπεριέλαβε στο παρόν νομοσχέδιο κρίσιμες διατάξεις που είχε προτείνει η Ολομέλεια, ιδίως αυτές που αφορούν τις εξετάσεις ασκουμένων δικηγόρων, τους νησιωτικούς συλλόγους, τη διαδικασία επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων εξωτερικού και τις τροποποιήσεις στον Πίνακα Αμοιβών.

Παράλληλα, ετέθησαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν το δικηγορικό σώμα, όπως:

• τη χορήγηση του βοηθήματος ανεργίας στους δικηγόρους από τον ειδικό λογαριασμό ΟΑΕΔ,

• το δικαίωμα αποκλειστικού ελέγχου τίτλων στα Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία,

• την πληρωμή των οφειλομένων αμοιβών νομικής βοήθειας (ενταλματοποίηση – εκκαθάριση),

• τα θεσμικά και οικονομικά θέματα των εμμίσθων δικηγόρων,

• την εξυπηρέτηση των δικηγόρων στις δημόσιες υπηρεσίες (και) σε ειδικό ωράριο με επίδειξη δικηγορικής ταυτότητας,

• το δικαίωμα ανάθεσης σε δικηγόρους υποθέσεων Κτηματολογίου.

Επιπλέον, έγιναν επισημάνσεις και οι ενστάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής στον Υπουργό για τις διατάξεις που αφορούν τον ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Σχετικό κείμενο προτάσεων – παρατηρήσεων της Συντονιστικής Επιτροπής επί του Σχεδίου Νόμου, θα κοινοποιηθεί  στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, αφού εγκριθεί από την Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Με τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος έχουμε αναπτύξει μια ειλικρινή συνεργασία για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της Δικαιοσύνης. Εργαζόμαστε από κοινού για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης και την προάσπιση του δικηγορικού λειτουργήματος. Με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουμε σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση του ρόλου του δικηγόρου ως κρίσιμου παράγοντα της δίκης. Διατηρούμε παράλληλα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας ενόψει των νέων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο».

Bar-Elections
Portal Redirection
Isocrates
Guide

Αλλαγή γλώσσας